Warme truiendag

Op deze dag brengen we energiebesparing extra onder de aandacht door bijvoorbeeld de kachel een graadje lager te zetten. Om het niet koud te krijgen, trekt iedereen een warme trui aan. Veel scholen, bedrijven en particulieren in Nederland doen al mee aan ‘Warme truiendag’ en besparen zo veel energie. De kachel 1 graad lager levert namelijk al een besparing van 6% energie op en dragen we een steentje bij om de klimaatopwarming af te remmen. Dus... hoe meer deelnemers hoe beter! Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel mee.

Muts op – Muts af energiequiz voor basisscholen

Naast het lager zetten van de thermostaat, zijn er nog veel meer manieren om energie te besparen. Om daar extra aandacht aan te besteden hebben het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden en de gemeente Borsele een energiequiz ontwikkeld voor het basisonderwijs. Bestuurders en professionals gaan op verschillende scholen met leerlingen uit groep 7/8 in gesprek over energiebesparing. Daarna houden ze als een echte quizmaster de ‘Muts op – muts af quiz’ met de leerlingen. De energiequiz ‘muts op – muts af’ bestaat uit een afvalrace met vragen over energie en klimaat. De quizmaster leest de vragen op + 2 mogelijke antwoorden. De kinderen geven antwoord door of hun muts op te zetten of hun muts af te zetten. Leerlingen die een fout antwoord geven moeten gaan zitten en zijn af. De hele activiteit duurt ongeveer 1 uur. Als voorbereiding op de ‘Warme truiendag’ is er voor de leerkrachten een draaiboek beschikbaar met een variatie aan educatieve activiteiten voor alle niveaus.

Op vrijdag 10 februari 2017 was het weer ‘Warme truiendag’, dezelfde dag dat het Zeeuws Energie-akkoord is ondertekend. Deze dag wordt gezien als de start van het Zeeuws Jaar van de Energie 2017! Op vrijdag 2 februari 2018 vieren we weer een ‘Warme truiendag’! Dus zet 'm in je agenda. Meer informatie over de (landelijke) actie ‘Warme truiendag’ is te vinden op www.warmetruiendag.nl