Week van de Energie 6 t/m 10 november

Dinsdag, 14 november 2017 - In het kader van het Zeeuwse Jaar van de Energie konden alle basisscholen zich inschrijven voor een speciaal “energie-aanbod” van het NME-centrum. Leerkrachten van alle klassen konden een keuze maken uit diverse leskisten met energieproefjes voor in de klas. Ook was het mogelijk in te schrijven op (technische) gastlessen en was er een aanbod dat speciaal voor deze week werd ontwikkeld.

Nieuw was ook het veldwerkaanbod rondom het thema energie dat het NME-centrum ontwikkelde. De leerlingen gingen tijdens deze buiten-excursies zelf (zeer) actief met energie aan de slag. Onderstaande een greep uit alle uitgevoerde activiteiten.

Voorleesboek Ye en Bo barsten van de energie!

Speciaal voor de jongere groepen is het voorleesboek “Ye en Bo barsten van de energie!” geschreven. Op verschillende scholen door heel Zeeland hebben collegeleden van gemeenten het verhaal verteld aan de groepen kinderen.

Energie van de Wind aan de dijk

Op de Plompe Toren van Schouwen-Duiveland vertelt de torenwachter van Natuurmonumenten over wat te véél windenergie kan doen, wat de maan met getijde-energie van doen heeft en hoe vogels van de wind gebruik maken.
Daarna deden groep 6/7 en groep 8 van OBS De Kirreweie uit Burgh-Haamstede en groep 6/7 van de Ds Pieter van Dijkeschool uit Bruinisse (in totaal 81 leerlingen) onderzoekjes over de wind en gebruikten de energie van de wind op en rond de toren.

Gastles over Weer&Wind door Jos Broeke en boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten.

Op het Bolwerk van Zierikzee hebben (oud)weerman Jos Broeke en boswachter Paul Begijn een les over meteorologie en windenergie gegeven aan de 20 leerlingen van de Vitruvio groep 4/5 van Daltonschool Binnen de Veste. Wolken kijken met de wolkenkaart. Wat een mooie cumulus!

Bomen-energiecaroussel

Tijdens de veldwerkexcursie met de boswachters van Staatsbosbeheer kwamen de leerlingen van groep 8 van OBS de Kirreweie uit Burgh-Haamstede en groep 6/7 van OBS ’t Kofschip uit Zierikzee ( totaal 51 leerlingen) erachter hoeveel energie er in bomen zit. Door onder andere het zagen en een vuurtje te stoken!. Ze leerden ook hoe bomen helpen de klimaatopwarming te bestrijden. En ze ondervonden dat je 7 minuten kan bootcamp-en op de energie uit één doosje rozijntjes!

Klik hier voor lijst met alle uitgevoerde activiteiten.

Natuurlijk is het mogelijk om je als klas of school nogmaals in te schrijven voor alle genoemde activiteiten. Neem hiervoor contact op met het NME centrum in uw regio.

Beschrijving foto’s

  • Foto 1: Wethouder Ploegaert van de gemeente Sluis, leest voor op de Berenburcht in Oostburg.
  • Foto 2: Wethouder Alssema van de gemeente Goes, leest voor op de Poeljeugd in ’s Heer Hendrikskinderen
  • Foto 3: Wethouder de Kunder van de gemeente Reimerswaal, leest voor op de Horizon in Rilland
  • Foto 4: Wethouder Van de Bos van de gemeente Schouwen-Duiveland, leest voor op ’t Kofschip in Zierikzee
  • Foto 5: Gastles Weer&Wind in Zierikzee, Weerman Jos Broeke geeft uitleg aan de kinderen van Binnen de Veste uit Zierikzee
  • Foto 6: Gastles Weer&Wind in Zierikzee, uitleg over het herkennen van wolken
  • Foto 7: Energie van de wind aan de dijk bij de Plompetoren
  • Foto 8: Bomen energiecaroussel